Ons multidisciplinair team en afdelingen
Bij ons kunnen patiënten terecht voor ambulante en klinische revalidatie. We beschikken over een uitgebreid revalidatieteam en moderne infrastructuur.
Multidisciplinaire therapie
In Oostende staat dagelijks een deskundig team van fysiotherapeuten, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, sociaal assistenten, verpleegkundigen en een psycholoog voor u klaar. Zij garanderen een kwalitatief hoogstaande, eigentijdse en menselijke revalidatie.
Eén arts wordt uw vaste aanspreekpunt en staat in voor de totale revalidatie. Zo kan elke behandeling in Oostende worden geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd.
-
Kinesitherapie
Voor uw behandeling kunt u rekenen op een team van 30 kinesitherapeuten, elk met hun eigen specialisatie en ervaring.
In Klief kunt u zowel terecht voor algemene kinesitherapie als voor gespecialiseerde elektro- of thermotherapie.
Algemene kinesitherape
- Massage
- Manuele mobilisatie
- Mecanotherapie
- Gangrevalidatie
- Psychomotoriek
- Oefentherapie
Elektrotherape
- IF-stromen, diadynamische
- Ultrason
- Korte en ultrakorte golven
- Middenfrequentiestroom
- Infrarood
- Biofeedback training
Thermotherapie
- Warmtetherapie
- Paraffinebaden
- IJsapplicatie
- Wisselbaden
Lymfedrainaga
- volgens Vodder
- Pressotherapie
-
Logopedie
In Klief kunnen patiënten met aandoeningen aan het zenuwstelsel terecht voor logopedie. Een team van 5 logopedisten staat in voor preventie, onderzoek en behandeling van stoornissen en beperkingen op het gebied van spraak, taal, stem en slikken.
Logopedische behandeling
Logopedie heeft tot doel stoornissen in de spraak, de taal en/of het slikken te behandelen bij personen met trombose, hersenbloeding, trauma, ziekte van Parkinson, ALS, MS,... Klief onderzoeksinstrumenten en aangepast therapiemateriaal. Naast de eigenlijke behandeling geven we ook adviezen en informatie voor de patiënt en zijn omgeving.
De logopedische problematieken die hier aan bod komen zijn:
- Dysarthrie
- Stemstoornissen
- Spraakapraxie
- Aangezichtsverlamming
- Afasie
- Cognitieve communicatiestoornissen (problemen naar logische verhaalopbouw, letterlijk en figuurlijk taalgebruik, woordvlotheid, …)
- Dysfagie
Interdisciplinaire aanpak
Bij Klief maakt logopedie meestal deel uit van een interdisciplinaire aanpak (in combinatie met kiné, ergo, psycho en dieet). Bij geïsoleerde problematieken kan monodisciplinaire behandeling (enkel logopedie) voorzien worden.
Logopedie wordt aangeboden zowel voor gehospitaliseerde als voor ambulante patiënten
-
Ergotherapie
Een team van ervaren ergotherapeuten staat in voor de functionele revalidatie. De ergotherapiebehandeling heeft als doel problemen in het dagelijks leven te reduceren en een optimale zelfredzaamheid te bekomen. De activiteiten die problemen opleveren en die voor de patiënt belangrijk zijn, worden zo praktisch mogelijk aangepakt. Om dit doel te bereiken wordt zowel individueel als in groepsverband gewerkt.
-
Psychologie
Het verwerkingsproces van een lichamelijke of cognitieve beperking vergt meestal een goede psychologische opvang. Zowel de patiënt als zijn omgeving kunnen hiervoor terecht bij de psychologische dienst. Deze zorgt voor begeleiding en ondersteuning wanneer iemand het moeilijk heeft de handicap te begrijpen of ermee om te gaan.
Er wordt eveneens onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van neuropsychologische stoornissen (cognitie, emotie en gedrag). Afhankelijk van deze resultaten wordt er een aangepast neuropsychologisch therapieprogramma opgestart (cognitieve functietraining, strategietraining, vaardigheidstraining, gedragsmodificatie en het bevorderen van het ziekte-inzicht).
-
Diëtiek
In overleg met het behandelteam en op voorschrift van de revalidatie-arts.
Diëtisten zorgen voor aangepast dieet op medisch voorschrift tijdens verblijf of therapie (RIZIV tussenkomst voorzien volgens de geldende normen).
Kan zowel een vermageringsdieet zijn maar ook een dieet rijk aan calcium, vitamines, eiwitten, vezels als een advies voor voeding naar smaak en textuur bij smaakverlies als stoornissen in transit.
-
Verpleegkundige
In Klief werken gespecialiseerde verpleegkundigen in de locomotorische- en neurologische revalidatie. Deze verpleegkundigen voeren op basis van een hedendaags patiëntgericht verpleegmodel de verschillende verpleegkundige activiteiten uit.
Naast de verpleeg technische activiteiten zijn de voornaamste opdrachten van de verpleging:
- continueren van de multidisciplinaire aanpak van de revalidatie
- zelfzorg van de patiënt stimuleren
- er over waken dat de door de therapeuten aangeleerde revalidatietechnieken op een correcte en efficiënte wijze worden uitgevoerd op de verpleegafdeling
- de activiteiten van het dagelijks leven (ADL) optimaliseren
Contact
Verpleegafdeling revalidatie 2 - 059 55 92 22
Verpleegafdeling revalidatie 3 - 059 55 92 23
Verpleegafdeling revalidatie 4/5 - 059 55 92 40
-
Sociale dienst
Een ziekenhuisopname kan ingrijpend zijn voor jou en voor je omgeving. Je maakt je zorgen over jouw ziek zijn, over je herstel dat uitblijft, over je familie en je thuissituatie en over je ontslag uit het ziekenhuis. Je mantelzorger zit met heel veel vragen.
De sociaal assistent luistert, ondersteunt en begeleidt je bij het zoeken naar hulp bij:
- verwerking van ziekte, verlies
- gevolgen van ziekte op relaties/gezinsleven
- sociaal administratieve, financiële en praktische problemen
- ontslag naar de thuissituatie/residentiële opvang/ tijdelijke opvang
De sociaal assistent geeft informatie, advies en begeleiding en kan je eventueel doorverwijzen. Wij werken nauw samen met interne en externe zorgverleners. Soms kan een oplossing wat tijd in beslag nemen, daarom vragen we om zo snel mogelijk contact op te nemen met de sociale dienst. Je kan ook een afspraak maken via de verpleegafdeling.
Contact
Algemeen telefoonnummer: 059/559.200
Email: socialedienst@klief.be
Maandag tot vrijdag van 08u30 tot 16u30.
-
Hydrotherapie
In Klief wordt kinesitherapie aangevuld met hydrotherapie. Deze revalidatie in een therapeutisch bad met verwarmd zeewater is uniek in België.
Bewegen in water
Door de opwaartse stuwkracht wordt het lichaamsgewicht grotendeels gedragen door het water. Daardoor is vluggere steunname mogelijk en worden de bewegingen vergemakkelijkt. Het therapeutisch bad heeft steeds een temperatuur van 30° C. Deze temperatuur werkt ontspannend op de spieren en helpt bij de mobilisatie.
Stimulerend zeewater
Voor het therapeutisch bad wordt zeewater gebruikt. De samenstelling van dit water heeft een tonifiërend effect op de spieren en stimuleert de botaanmaak. Bovendien beschikken we ook over individuele baden met verwarmd zeewater.
Een revalidatie met hydrotherapie bestaat uit:
- Massages (onderwaterjet)
- Oefeningen
- Mobilisatie
- Individuele whirlpoolbehandeling
Het therapeutisch bad staat ter beschikking van klinische en ambulante patiënten. Als ambulante patiënt moet u over de nodige zelfstandigheid beschikken. Voor personen die hulp nodig hebben bij het aan- en uitkleden is er ondersteuning.
-
Rolstoelverstrekker
In overleg met het behandelteam en op voorschrift van de revalidatie-arts voor maatname en aflevering van (elektronische) rolstoelen of scooters (RIZIV tussenkomst voorzien volgens de geldende normen)
-
Orthopedisch schoenmaker
In overleg met het behandelteam en op voorschrift van de revalidatie-arts voor de maatname en aflevering van schoenen op maat (RIZIV tussenkomst voorzien volgens de geldende normen)
-
Bandagisten/Orthesisten
In overleg met het behandelteam en op voorschrift van de revalidatie-arts voor de maatname en aflevering van bandages, aanmaak van orthesen op maat zoals steunzolen, corsetten, voethefapparaten, braces, voor de aflevering van elleboogkrukken en rollators of loopkaders (RIZIV tussenkomst voorzien volgens de geldende normen)
-
Prothesisten
In overleg met het behandelteam voor een door de revalidatie-arts op te maken aanvraag en voorschrift gericht aan de medische adviseur voor de maatname en aflevering van prothesen bij amputaties (RIZIV tussenkomst voorzien volgens de geldende normen)